Jag gick en livräddningskurs för ett par månader sedan och det tyckte jag var väldigt givande. När man arbetar som lantbrukare så arbetar man hela tiden med farliga maskiner, stora djur och potentiellt dödliga verktyg. Det är viktigt att kunna första hjälpen och HLR om olyckan skulle vara framme. Allra viktigast är såklart att man förebygger olyckor genom att arbeta professionellt, men det kan ju alltid ske oförutsedda saker.

Man vill ju vara förberedd

Jag gick kursen och lärde mig allt det där med framstupa sidoläge, var och hur många gånger man ska trycka på bröstkorgen på en person utan puls, samt hur många inandningar man ska göra mellan varven. Det var lite klurigt, men med lite träning fick jag riktigt bra kläm på det. Sedan sa de som höll kursen att chansen att en person utan puls överlever på konstgjord andning är trots allt ganska liten, tror det var 5-10 procent eller nåt sånt. Så det kändes ju lite deppigt. Vad som däremot räddar väldigt många liv är en hjärtstartare, sa de. Har man en hjärtstartare nära till hands så ökar chansen till överlevnad med typ 70 eller 80 procent eller något sånt.

Fick äntligen råd

Jag bestämde mig redan då för att skaffa en hjärtstartare till gården, men har inte haft råd förrän nu. Idag la jag e beställning och det känns så skönt och tryggt i själen att veta att man gör vad man kan för att alla ska kunna arbeta tryggt på gården.