Planerade kostnadsbesparingar under 2017

Vi har funderat mycket över hur vi ska effektivisera vårt lantbruk och försökt ta efter Skabernäs så mycket som möjligt. Till en början var det svårt att veta vart vi skulle börja någonstans men efter att vi fört diskussioner med ekonomiansvarig på lantbruket så insåg vi snabbt att även vi kunde reducera våra utgifter utan några större ansträngningar. Det var självklart inte realistiskt för oss att investera i maskiner som skulle hjälpa oss att effektivisera vårt arbete men det fanns några viktiga detaljer som vi helt hade missat.

Vi ersatte vår belysning med led

Efter att vårt möte var avklarat så skred vi till verket omedelbart. Högst upp på agendan hade vi belysningen som vi inte bytt på flera år. Inte nog med att ljuset inomhus var under all kritik, den totala strömförbrukningen låg mer än dubbelt så högre än andra lantbruk i vår närhet. Lennart som är en god vän till mig och som ansvarar för ekonomin beställde nya led lampor från Svealight.se som är en belysningsdistributör med kvalitativa led lampor i sitt sortiment. Lennart valde Svealight främst på grund av den långa garantin på 5 år vilket är en trygghet när man tvingas investera i led.

Lång livslängd utmärker deras LED lysrör

Livslängden för Svealights LED lysrör imponerar verkligen. De erbjuder två modeller inom premium segmentet med garantier som sträcker sig på upp till 7 år respektive 5 år. Som jämförelse kan man generellt sätt konstatera att de flesta lysrören idag endast levereras med en 3 års till 5 års garanti samtidigt som ett dussintals villkor måste uppfyllas för att garantin ska gälla. Men hos Svea så behöver man inte uppfylla några villkor utan här gäller garantin för led lysrören oavsett situation. Skillnaden i ljuskvalite och lumen mellan våra gamla lysrör är väldigt stora, nu har vi betydligt bättre ljus i lokalen till en lägre månadskostnad.

 

Utrustad traktor med ny led ljusramp

Idag kände jag att det var dags att byta ut mina halogen arbetsljus på min Case IH CS150 som varit mig trogna i snart 3 år. Det talas mycket om led belysning bland mina branschkollegor och jag har aldrig tidigare använt varken led eller xenon belysning på några av mina maskiner. När man är konservativ av sig som jag är så är inte förändring någonting man välkomnar förstås. Men jag beslöt mig ändå för att ge de nya arbetsljusen en chans och valde att montera på arbetsbelysning med kraftfulla dioder från Cree. Jag blev förstås positivt överraskad över resultatet och att livslängden är hela 50.000 drifttimmar, vilket jag är lite tveksam till. Men även om lamporna endast håller i 25.000 timmar så är det mer än tillräckligt.

Jag valde även att montera på en led ljusramp som var lätt böjd, kort därpå för att kompensera avsaknaden av belysning på vardera sida. Nu har jag god uppsikt åt alla håll, 360 grader runt om traktorn då de små arbetsljusen täcker resterande vinklar. Det kanske låter chockerande att jag inte använt mig utav led arbetsbelysning tidigare men jag har på något vis aldrig funnit ett behov av det. Det finns också en tanke bakom att avvakta tills dess att teknologin blivit mer mogen och etablerad vilket den nu har blivit. En led ramp som arbetsljus är fantastisk då ljuset från en ramp med 240W effekt ger flera tusen lumen och man känner sig både mer pigg och effektiv när man arbetar sent om kvällarna. Jag vill rekommendera led till de lantbrukare som fortfarande använder halogen ljus på sina traktorer, ni kommer inte att ångra er. För övrigt finns det flera olika butiker som jag också har länkat till i inlägget, men ett annat alternativ är Ramphuset som tydligen ska ha ett gott rykte hos mina kollegor.

Nordens största lantbruk

För er som länge funderat över vilket lantbruk som är störst i norden så kommer svaret här, det är Skabernäs. Tekniken har förändrat arbetssättet fullständigt och allt styrs med GPS nu mera. Nu har man inlett årets skörd och i klippet som de flesta läsarna troligtvis finner intressant får ni veta mer om detta fascinerande lantbruk.